Tuesday 26 February 2013

GEBRUIKE VAN KRUIE EN SPESERYE


GEBRUIKE VAN KRUIE EN SPESERYE

Gerrie Harmse
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2013/02/gebruike-van-kruie-en-speserye.html
Basiliekruid (Basil) - Tamatie, eier, kaas, skaap, visgeregte en slaaie
Borrie (Turmeric) - Kerrie, geelrys
Bronslaai (Watercress) - Slaaie

Chilli - Sterk gegeurde vleis-, vis en groentegeregte

Dragon (Tarragon) - Lamvleis, souse en piekels

Foelie (Mace) - Bredies, frikkadelle, roomsouse en hoendervulsels

Gemmer (Ginger) - Soetgebak, kerrie en soet-suur vleisgeregte
Grasuie (Chives) - Slaaie, sop, souse en doopsouse


Kaneel (Cinnamon) - Souse en vrugtegeregte, soetpatats, -pampoen, nageregte, soetgebak
Kappertjiesaad (Capers) - Vis- en ander seekosse
Knoffel (Garlic) - Vleis, vis, groente en slaaie
Koljander (Coriander) - Vleis, droëwors en biltong

Lourierblare (Bay leaves) - Sop, bredies, maalvleis, bobotie, piekels, vis en pastas

Moederkruid (Marjoram) - Sop, bredies and vleisvulsels
Ment (Mint) - Groente en vis (met botter)
Mostert (Mustard) - Vleis, vis, groente, souse en sop

Naeltjies (Cloves) - Hoender-, vark-, vis- en wildsvleisgeregte
Neutmuskaat (Nutmeg) - Vleis, groente en soetgebak

Oreganum (Oregano) - Sop, bredies, slaaie, Italiaanse geregte o.a. pizzas en pastas (wat tamatie bevat) 

Peperwortel (Horseradish) - Gebraaide bees en skaap
Paprika - Vleisgeregte, groente en slaaie
Pietersielie (Parsley) - Sop, vleis, vis, groente, soutgebak, pastas en slaaie
Pimento (Allspice) - Bredies

Rissiepeper (Cayene pepper) - Kaas- en eiergeregte
Roosmaryn (Rosemary) - Vleisgeregte, hoender, sop en souse


Safraan (Saffron) - Rys, vulsels en vleis
Salie (Sage) - Vulsels vir vleis en hoender

Tiemie (Thyme) - Vleis (skaap en hoender), groente en sop



Vinkel (Fennel) - Groente en slaaie


CUMIN


http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2013/02/gebruike-van-kruie-en-speserye.html
Cumin is beslis die mees onderskatte spesery!

Cumin is klaar in meeste kerrie mix speserye, maar ek gooi altyd bietjie meer in, ek's mal daaroor in meatballs of tuis gemaakte patties. Dit gee jou stews en stri fry's ook 'n ''uplift'', fantastiese reuk
Michael Jacoby

Berie Vd Velden Smith
Cumin is ook baie lekker oor skaap en hoendervleis, doen dit gereeld wanneer ek dit gaarmaak. Lekker oor braaivleis skaaptjoppies ook, saam met jou ander droë speserye. 

Washielah Adams
 kom ek kyk of ek bietjie kan help. As jy se byvoorbeeld meatballs wil maak en die smaak van speserye moet navore kom dan doen jy die volgende: Maak so twee telepels olyfolie in jou skillet warm en voeg jou speserye da by ek sal se cumin danjah sade paprika tumeric en kerrie poeier laat dit so 2min braai ma pasop vir brand roer dit net dan voeg jy jou uie by tot glansend. Ma laat ek ook waarsku om speserye uit te braai is nie vir almal nie want jy kan darem lekker hoes en proes met die uitbraai slag so hou ma die water byderhand. As dit kla is kan jy dit met jou ander bestandele meng en jou meatballs maak. Probeet en Geniet.*5/3/13


 TARRAGON / DRAGON
















GEBRUIKE VAN MINT

http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2013/02/gebruike-van-kruie-en-speserye.html
Karyn Leonard

Baie lekker in roomys en ook in vars gemaakte lemonade of mojitas



Thora Van Der Merwe

Maak heerlike slaai vir ete of kan sommer geeet word vir poeding na ryk maal. Sny pynappel in skywe, meng mint(so1/4k fyngekap) en twee eetlepels bruinsuiker , dit raak so stroperig! Neem bulgaarse yohurt of enige ongegeurde yohurt. Pak in lae pynappel, yohurt, mintmengsel! Heerlik goed vir spysvertering en dit is lekker as jy dit so paar uur laat staan voordat jy eet!


Jonetha Steenkamp 
Paar blaartjies fyn ge kap in artappel slaai kan in wilds en lams vleis as ook as tee en souse gebruik word is ook goed vir naar en braking teen te werk help ook vir spysvertering en winderigheid te verlig

Marieta van Bladeren 
Vries dit in ysbakkies met water by. Haal uit as gevries is en gooi ysblokkies in ziplock sakkie if plastiese bakkie. Sit dit dan in drankies ipv plain ysblokkie

Lindi Claassens 
Mint feta en waatlemoenblokke. Yummo met n drizzle olyfolie. Saam braaivleis. Te lekker
  
 

 BASIL SLAAISOUS 1

http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2013/02/gebruike-van-kruie-en-speserye.html
 
(Tanya Rossouw).
1 en 'n half kop vars basil blare,
12 knoffel huisies gekerf;
 halwe koppie Canola of olyf olie;
 2 kop water;
 3 kop Cross + Blackwell mayonaise;
 2 teelepels sout; peper na smaak;
 3 teelepels suiker en 'n bietjie asyn.
 Sit alles in versapper.
 Die resep kan ook gehalfeer word. Sout, peper en suiker kan jy aanpas na smaak. Ek gooi dit in botteltjies. Dit hou baie goed in yskas. Heerlik oor slaaie en kan ook oor pastas gebruik word.*11/3/13 Moira Botha Dyer

BASIL SLAAISOUS 2

http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2013/02/gebruike-van-kruie-en-speserye.html
Marieta van Bladeren
 Bunch of basil
1 clive of garlic
White wine vinegar
Liquidize basil leaves, salt and pepper and peeled garlic clove, couple lugs of good virgin olive oil and splash of white wine vinegar. Whiz until you have a vibrant green oil.Taste and adjust the seasoning if needed. Beautiful over cherry tomatoes
.





BLACK GARLIC

http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2013/02/gebruike-van-kruie-en-speserye.html
Black garlic is a type of fermented garlic used as a food ingredient in Asian cuisine. It is made by fermenting whole bulbs of garlic at high temperature, a process that results in black cloves. The taste is sweet and syrupy with hints of balsamic vinegar[1] or even tamarind.[2] Black garlic's popularity has spread to the United States as it has become a sought-after ingredient used in high-end cuisine. It is unrelated to a genetically unique six-clove garlic also called black garlic and used in countries such as Korea, or with the ornamental plant Allium nigrum.


                                                         KRUIE ASYN...
 


KRUIE ASYN...Helena Kruger..27/02/2015

 

No comments:

Post a Comment