WENKE IN GROOTMAAT
VJs Guest House 26 Persone>
Rys kan jy werk op 6-8 persone per rou koppie rys werk = dit sal sou
ongeveer 125 gm gaar rys gee.
Groente mengsel kan jy uitwerk op 200- 250 g rou per persoon. Dus sal die
persoon 350g - 400 g per bord kry en dis genoeg!!
Jou bacon kan jy uitwerk op 60 g/p persoon! Ek is 'n restuarant eienaar
vir 15 jaar. Het ook 'n funksielokaal. VJs - uitenhage
WENKE VIR GROOTMAATRESEPTE
Vla: 1 liter is genoeg vir 10 persone (100ml vlapoeier + 6 e suiker per 1
liter melk)
Helena Kruger
Mengelslaai:
1 slaaikop vir 33 persone
1 komkommer vir 24 persone
1 pynappel vir 25 persone
driekwart kas tamaties vir 100
persone
Maalvleis: 1 kg vir 10 persone
Beestong: 12 - 16 tonge per 100
persone
Rou vleis met been: 250 g per
persoon
Rou vleis sonder been: 125 g per
persoon
Vir 100 persone, gebruik die volgende hoeveelhede:
Pynappels in blokkies : 20 pynappels
Pynappels in skywe : 10 pynappels
Brokkoli : 17,5 kg (gaar)
Kool, gekerf : 12,5 kg (gaar)
Wortels : 13 kg gaar
Blomkool : 25 kg gaar
Komkommers : 6,5 kg
Kropslaai : 8,5 kg
Sampioene, gekap : 4,5 kg
Groenertjies : 25,5 kg
Groen rissies, gekap : 4 kg
Aartappels, geskil : 19 kg
Tamaties, ongeskil : 10 kg
Visfilette : 15 kg
Rys rou : 1 k vir 6 - 8 persone
Pannekoek : 1 k meel maak 6 pannekoeke
"Helena Kruger"
Dranke:
Wyn 1 bottel - 6 glase
sjerrie en port 1 bottel - 16 - 20 sopies
whiskey, brandewyn, jenewer 1 bottel - 21 - 22 sopies
likeur 1 bottel - 20 - 24 sopies
bier 1 groot bottel - 4/250 ml glase
koffie swart klein koppies - 6 koppies op 500 ml
koffie wit groot koppies - 3 koppies op 500 ml
melk 20 koppies tee op 500 ml
suiker 500 g vir 25 persone
sop 4 koppies op 500 ml
Vingerete:
Klein worsrolletjies 2 per persoon
klein worsies 2 per persoon
frikkadelle 2 per persoon
vol-au-vents 2 per persoon
kaasstrooitjies 6 per persoon
gevulde eiers 1 eier per persoon
toebroodjies 2 snye per persoon (24 snye uit 1 brood)
oopbroodjies 2 snye per persoon
Buffetete:
500 g gesnyde koue vleis 6 - 8 porsies
(Ham, soutvleis)
souttert (200 - 250 mm) 12 porsies
aartappelslaai 1 - 1,5 kg aartappels = 10 porsies mengselslaai 1 slaaikop,
1 bos seldery, 250 g tamaties, 2 hardgekookte eiers, bossie pietersielie = 6
porsies
koekvlapoeding 6 porsies (1 liter)
room 6 - 8 porsies = 125 ml
Vanessa Fourie Willemse.
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
VOORGEREG
HEERLIKE TERIEN
Hierdie maak 'n groot terien! Gebruik jou groot broodpan.
500g streepspek
500g vark maalvleis
300 g bees maalvleis
250 g gerookte spek met bietjie vleis aan (Nie bacon nie)
2 ontvelde ontbeende hoender borsies in repe
500g hoederlewers (250 g gemaal 250 g heel)
2 snye brood gekrummel
1 groot ui gekap
4 E botter gesmelt
3 huisies knoffel fyn
half t gerasperde neut
half t naeltjies
gekapte vars tiemie
4 groot eiers
sout en peper
Pastasio neute
lourier blaar
3 E brandewyn of 3 E port
Voer broodpan uit met streepspek, Meng vark en beesmaalvleis, geur, pak
die res in lae, Geur, Maak toe in foelie en bak een en half uur in waterbad.
Gooi water af, pars en plaas in yskas. Sny in skywe en bedien met vars brood en
heel konfyt.
Meng die maalvleis met die brood, eiers, ui, knoffel, en ander geur
middels, geur elke laag, met port of brandewyn, sny die gerookte spek in repe
enplaas tussen die lae asook die neute, ek hoop ek het dit duidelik gestel,
hierdie is lekker as 'n voorgereg vir 'n groot onthaal.
Martie Fourie Moolman
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
VLEISGEREGTE
TONG MET MOSTERD- EN-ROSYNTJIESOUS
(50 porsies)
7 beestonge, gaar gekook en in skywe gesny
SOUS
2 K (500 ml) bruin suiker
2 E (30 ml) sterk mosterdpoeier
1/2 K (125 ml) meelblom
1 K (250 ml) wynasyn
2 E (30 ml) gerasperde suurlemoenskil
1 K (250 ml) blatjang
1 t (5 ml) rooipeper
500 g pitlose rosyne
2 t (10 ml) fyn gemmer
6 hoenderekstrakblokkies
6 K (1,5 liter) water
1 K (250 ml) room
Meng die suiker, mosterd en meel. Voeg die asyn geleidelik by om 'n gladde
mengsel te vorm. Voeg die res van die bestanddele by en bring tot kookpunt
terwyl voortdurend geroer word. Kook 5 minute lank. Proe en pas aan waar nodig.
Voeg die room by. Sit warm saam met die tong voor.
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
BEESTONG IN TAMATIE SAMPIOENSOUS
50 Porsies
6 vars of gepekelde beestonge
6 groot ui, fyngekap
180 ml kookolie
6 x 285g blikkies heel sampioene
750 ml tamatiesous
750 ml asyn
180 ml suiker
60 ml aangemaakte mosterd
60 ml sout
6 ml peper
Metode:
As 'n gepekelde tonge gebruik word, moet dit eers 'n uur lank in koue
water uitgevars word. Bedek die tonge met vars koue water en kook dit tot sag
in 'n drukkastrol. Laat die tonge in die tong aftreksel afkoel. Trek die vel af
en sny die tong in dun skyfies. Plaas die skyfies in lae in 'n oondvaste
skottel..Braai die uie in die kookolie tot sag. Voeg die sampioene en hul
vloeistof, tamatiesous, asyn, suiker, mosterd, sout en peper by en kook dit
sowat 10-12 minute oor matige hitte. Gooi die sous oor die tongskyfies.Bak die
tong 30 minute lank by 180ºC. Lewer 50 porsies."Carol Elliott
Claasen"
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
BOBOTIE
(Ongeveer 50 porsies)
10 uie, geskil en gekap
sonneblomolie
5 kg maer maelvleis
125 ml matige kerriepoeier
100 ml borrie
190 ml wit suiker
125 ml wynasyn
625 ml water
625 ml matige vrugteblatjang
190 ml appelkooskonfyt
62,5 ml sout
10 ml peper
3 k sultanas
5 k gerasperde groen appels
3 k gerasperde geelwortels
10 snye volkoringbrood, in melk geweek
10 k melk
suurlemoen/lourierblare
12 eiers
Metode:
Braai gekapte ui in olie tot deurskynend. Voeg maalvleis by en braai tot
gaar. Strooi kerriepoeier en borrie oor die vleismengsel, meng goed en
roerbraai ongeveer drie minute lank. Meng die suiker, asyn, water, blatjang,
appelkooskonfyt, sout, peper en water en voeg dit by die vleismengsel. Roer
goed deur. Voeg die sultanas, appel en geelwortel en die brood by die
vleismengsel, meng goed en laat dit ongeveer 10 minute lank oor matige hitte
prut.Haal die vleismengsel van die stoof af en skep in 'n groot oondbraaipan of
afsonderlike foeliebakkies. Maak die vleismengsel liggies glad met die
agterkant van 'n lepel - moenie die vleis vasdruk nie.Klits die eiers en melk
liggies saam en giet die helfte van die eiermelk oor die vleis. Bak tot die
eier gestol het. Giet die orige eiermelk oor die bobotie, druk blare daarin en
bak tot goudbruin."Carol Elliott Claasen"
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
BEESVLEISBREDIE.
50 porsies x 2 = 100 porsies
5 kg beesvleis blokkies
10 uie, gekap
10 Hoendergeur blokkies
40 Aartappels middelslag
80 Wortels middelslag
800 g gedroogde groen bone [ week oornag]
500ml soppoeier mengsel
2.5 liter kookwater
8 middelslag aartappels = 1 kg
16 middelslag wortels = 1 kg
Week bone oornag
Braai uie tot deurskynend en braai die vleis tot bruin
Los hoendergeur blokkies op in kookwater en voeg by die vleis
Kook vleis sag in 'n drukpot
Skil wortels en aartappels. Vir groot hoeveelhede hou groente heel
Wanneer vleis sag is voeg groente by
En kook tot sag.
Voeg meer water by indien nodig.
Verdik met pasta van die soppoeier mengsel wat met 'n bietjie koue water
gemeng is."Rene Wessels"
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
BASIESE MAALVLEISMENGSEL
100 porsies
3kg uie gekap
10 huisies knoffel [opsioneel]
3 kg wortels, gerasper
6 kg tamaties, ryp, ontvel en gesny
6 kg maalvleis
2 l hoenderaftreksel [ 4 blokkies]
20 ml suiker
20 ml sout
10 ml swart peper
10 ml neutmuskaat
250 ml koekmeelblom
Braai die uie, knoffel en wortels in 'n pan tot sag.
Braai die vleis tot bruin, maar nie droog en voeg by die uie mengsel.
Voeg die meelblom by en roer goed.
Voeg die res van die bestandele by, meng goed en laat prut vir 'n uur.
Die mengsel kan gevries word.
Dit kan as basis dien vir bobotie, spaghetti bolognaise, lasagna en
herderspastei."Rene Wessels" - kareehof resepte
Rene Wessels
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
MAALVLEIS LASAGNE
vir 25 mense
Bestandele:
2,5 kg Gemaalde beesvleis
30 ml Kookolie
4 Uie fyn gekap
3 Knoffelhuisies, gekap
6 Tamaties, geskil en grof gekap
200 ml Tamatiepasta
15 ml Sout
Vars gemaalde swartpeper
30 ml Bruinsuiker
10 ml Droe Basil
600 ml Vleisaftreksel
100 ml Gekapte pietersielie
60 g Parmesaankaas
500 ml Gerasperde Cheddarkaas
Bechamelsous:
2.5 l Melk
220 g Margarien
225 ml Koekmeelblom
5 ml Sout
peper na smaak
Lasagnevelle:
600g Velle
Metode:
Braai maalvleis in verhitte olie totdat dit verkleur. Voeg gekapte uie en
kmoffel bu en soteer tot uie deurskynend is. Voeg tamaties, tamatiepasta,
geurmiddels, suiker, basil en verhitte aftreksel by.Verminder hitte, plaas
deksel op en prut vir 1 uur> Voeg gekapte pietersielie by.
Berei Bechamelsous:
Smelt botter in kastrol en roer meel by. Verwyder van hitte. Voeg melk
bietjie vir bietjie by en roer goed om n gladdde mengsel te vorm. Verhit oor
lae hitte terwyl voortdurend geroer word. Kook tot verdik>
Skep afwisselende lae vleismengsel, lasagnevelle en witsous in oondvaste
bakke. Herhaal lae 2X en eindig met witsous. Sprinkel gerasperde Cheddarkaas en
parmesaan oor. laat 30 minute rus en bak dan by 180 grade C tot goudbruin
Charlotte Verwey da Silva
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
KERRIELAMS- FRIKKADELLE
(50 porsies)
UIEKERRIESOUS
30 uie, in die voedselverwerker fyn gekap of gemaal
1 K (250 ml) olie
25 knoffelhuisies, fyngedruk
1/2 K (125 ml) medium- of sterk kerriepoeier
12 kardemonsade, middeldeur gesny
VLEIS
5 lamsblaaie (sowat 1,5 kg elk), ontbeen en fyngemaal
2 K (500 ml) gekapte pietersielie
4 E (60 ml) gegeurde sout
RES VAN SOUS
20 ryp tamaties, geskil en gekap
4 bakkies dwergsampioene, gekerf
5 K (1,25 liter) lam- of hoenderaftreksel
1/2 K (125 ml) suurlemoensap
2 K (500 ml) sultanas
2 K (500 ml) pitlose rosyne gegeurde
sout na smaak
Maak eers die uiekerriesous omdat
die helfte daarvan met die vleis gemeng word. Braai die uie sowat 10-15 minute
lank in die olie tot goudkleurig en sag. Meng die knoffel, kerriepoeier en
kardemonsade. Braai nog 2-3 minute lank. Laat dan effens afkoel. Meng die
helfte van die uiesous, gekapte pietersielie en sout met die maalvleis. Rol die
vleismengsel in klein frikkadelle (so groot soos tafeltennisballetjies). Hou
eenkant in vuurvaste bakke. Voeg by die oorblywende sous die tamaties,
sampioene, aftreksel, suurlemoensap, sultanas en rosyne. Prut 15 minute lank om
die geure te vermeng en geur na smaak. Laat effens afkoel en giet die sous oor
die frikkadelle. Plaas in koelkas tot benodig. Bak 45 minute tot 1 uur lank by
180graC (350graF) net voor etenstyd. Sprinkel gekapte pietersielie oor.
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
KERRIE EN RYS 1
(100 porsies)
Carol Elliot Classens
24 medium uie, geskil en gekap .
9 knoffelhuisies, geskil en gekap
190 ml sonneblomolie
20 wortels, geskil en in blokkies
25 aartappels, geskil en in blokkies
3 soetrissies, gekap
12,5 kg vleis, in blokkies
5 k sultanas.
90 ml matige kerriepoeier.
80 ml borrie.
15 ml fyn koljander
Swartpeperkorrels
kruienaeltjies
lourierblare
150 ml asyn
115 ml wit suiker
90 ml fyn appelkooskonfyt
100 ml sout
115 ml tamatiepuree
62,5 ml mielieblom
37,5 ml Worcestersous
125 ml blatjang
vleisaftreksel.
30 k water om rys in te kook (sout)
13 k rou rys
Metode:
Soteer uie en knoffel in olie in groot swaarboomkastrol. Voeg die wortel
en aartappelblokkies asook die gekapte soetrissies by en braai liggies. Skep
uit en hou eenkant. Braai die vleis vinnig in dieselfde kastrol.
Meng kerriepoeier, borrie, koljander, swartpeperkorrels, naeltjies en
lourierblare, roer by die vleis en braai 'n minuut lank.
Meng asyn, suiker en appelkooskonfyt, sout, tamatiepuree, mielieblom,
Worcestersous en blatjang tot 'n pasta. Voeg die pasta saam met die gebraaide
groente- en vleismengsel en sultanas in die kastrol. Voeg vleisaftreksel by
soos nodig en prut tot gaar. Roer nou en dan om te keer dat dit aanbrand.
Kook die rys in die water waarby sout na smaak bygevoeg is..Junie 2010 .
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
KERRIE EN RYS 2
(100 Porsies)
24 medium uie, gekap
8 knoffelhuisies, fyngekap
250 ml kookolie
12 kg vleis, grof gemaal
200 ml kerriepoeier
90 ml borrie
120 ml sout
250 ml asyn
1,500 vleisaftreksel ( 6 biefblokkies)
4 kg aartappelblokkies
1 kg wortelblokkies
1 kg ertjies
500 ml appelkooskonfyt
1. Braai die uie en knoffel in warm olie.
2. Voeg die res van die bestanddele by, behalwe die aartappels, wortels,
ertjies en appelkooskonfyt.
3. Bring tot kookpunt en prut tot gaar.
4. Voeg die aartappels, ertjies, wortelblokkies en appelkooskonfyt 30
minute voor bediening by.
Kook 4 kg rys vir 100 persone.
Wenk: Deel die hoeveelhede deur 4 kastrolle. Dit is makliker om dit dan te
kook.
Bron: In en om die huis Geplaas
deur: Jacqie van Loggerenberg
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
HOENDERGEREGTE
HOENDERPASTEI 1
(50 Porsies)
blaardeeg (gekoop) of maak u eie
6-8 kg hoenderborsies (of porsies)
6 groot, gekapte uie
4 teelepels Italiaanse kruie
1 ½ teelepel paprika
3 teelepel sout
3 teelepel gemaalde swart peper (grof)
3 teelepel knoffelvlokkies
6 eetlepels suurlemoensap
6 koppies effe soet wit wyn
8 koppies water
1 koppies sago in 2 koppie lou water
2 kg vierkantige, bevrore wortels
4koppies bevrore ertjies
Metode:
Gooi die hoender, uie, kruie, paprika, sout, peper, knoffelvlokkies,
suurlemoensap, wyn en water in 'n pot en kook totdat hoender sag is. Haal af en
skep hoenderstukke uit. Haal hoendervleis van bene af en laat koud word. Sny
vleis in klein fyn stukkies. Behou die sous (aftreksel). Gooi die geweekte sago
in die sous en kook baie stadig (prut op lae hitte). Roer gedurig sodat sago
nie aanbrand nie. Kook todat sago deurskynend is. Gooi vierkantige, bevrore
wortels in die sago en 2 koppies bevrore ertjies. Laat prut so 15 minute. Roer
die sagomengsel by die vleis en gooi 'n halwe koppie blatjang in en roer. Skep
in 'n vuurvaste oondskottel. Rol vooraf gemaakte of gekoopte blaardeeg dun uit
en plaas oor hoendermengsel. Verf geklopte eiergeel bo-oor en bak totdat
lig/goudbruin.
Jy kan sommer 4 oondpanne gebruik ."Carol Elliott Claasen"
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
HOENDERPASTEIE 2
(Ongeveer 8 pasteie)
Kors: (Ryk broskors)
8 k koekmeel
4 ml kremetart
10 ml sout
800 g botter/margarien
4 eiergele
400 ml yskoue water
Sif meel, kremetart en sout saam. Vryf botter in tot krummelrig.
Klits eiergeel liggies en meng met yswater. Sny die eiermengsel in die
deegkrummels en meng tot hanteerbare deeg. (Let wel: moenie knie nie, druk net
liggies vas.)
Draai deeg in botterpapier toe en hou in koelkas tot gebruik gaan word.
Bak by 180ºC.
Vulsel:
6 kg hoender
12 kruienaeltjies
15 ml wit peper
10 ml sout
1,5 kg gekapte sampioene (opsion.)
50 ml botter/margarien,(of 25g vir elke kleiner skottel)
Bedek hoender met water, voeg naeltjies by en kook tot sag. Hou sous
waarin die hoender gekook is, in die kastrol.
Ontvel, ontbeen en pluis die hoendervleis. Skep die vleis terug in die
sous in die kastrol, voeg die peper en sout by en kook vinnig deur tot die
vloeistof weggekook het. Die vleis moenie droog wees nie, net sappig. Verhit
oond tot 190ºC.
Smeer oondskottel en voer met deeg uit. Verf die onderste kors met eierwit
om te keer dat dit kluitjierig bak. Skep die vulsel in die kors en stip met
klontjies botter of margarien. Bedek die vulsel met die deeg, druk die rande
vas en versier met deegfatsoentjies. Maak 'n gaatjie in die middel van die kors
of prik dit op 'n paar plekke sodat die stoom kan ontsnap. Verf die kors met
melk of eiergeel en bak die pastei ongeveer 35 minute lank.
Variasie: Vervang die hoender deur skaapvleis/skaapnek.
Berie Smith
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
“DECONSTRUCTED” HOENDERPASTEI 3
250 Porsies (Koshuiskos)
Vulsel:
40 kg Hoender
borsies, in klein stukkies gesny
Sout, Peper,
Tiemie, Basil, Roosmaryn
Olyfolie
Margarien
2 Blikke Sampioene
8 – 10 Uie, gekap
Knoffel
5 x 250 ml Meel
8 liter Hoender
Aftreksel
500 ml Balsamiese Asyn
500 ml Suurlemoensap
5 liter Melk
2 liter Meadowland
4 kg Baba Wortels
4 kg Ertjies
Geur die hoenderstukke met sout en peper en braai liggies in
olyfolie. Haal die hoender uit die pan
en smelt margarien daarin.
Braai die sampioene, knoffel, kruie en uie tot net sag.
Meng die meel in totdat dit die vloeistof absorbeer.
Voeg die hoenderaftreksel, wyn, melk en Meadowland by terwyl geroer word.
Sit die hoender terug in die pan saam met die wortels en ertjies.
Laat goed deurkook tot sous lekker verdik is.
Proe en voeg geursel by indien nodig.
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
PAELLA
(50 porsies)
Daar kan nie 'n beter en makliker
manier wees om te onthaal as met 'n groot, donsige, aromatiese paella nie. Dié
resep is ontwikkel om die meeste geur met die minste moeite te verseker.
5 E (75 ml) botter
1/2 K (125 ml) olie
5 hoenders, in porsies gesny
2 E (30 ml) sout
1 t (5 ml) peper
2 E (30 ml) hoenderaftrekselpoeier
10 K (2,5 liter) rou rys
10 preie, in ringe gesny
5 groen en 5 rooi soetrissies, ontpit en gekap
25 ryp tamaties, geskil en gekap,
of 5 x 400-g-blikkies heel
tamaties
1/4 K (60 ml) tamatiepasta
2 E (30 ml) suiker
1 t (5 ml) rooipeper knippie saffraan
of 2 E (30 ml) borrie
10 K (2,5 liter) hoenderaftreksel
5 K (1,25 liter) droë wit wyn
1,5 kg seekosmengsel
2 K (500 ml) swart olywe
skootjie olyfolie
12 knoffelhuisies, gekap
2 ½ K (625 ml) gekapte pietersielie
Begin die dag vantevore of die oggend met die voorbereiding. Verhit die
botter en olie in 'n groot swaarboomkastrol. Geur die hoenderstukke met sout,
peper en hoenderaftrekselpoeier. Braai die hoender in die botter en olie bruin.
Plaas die deksel op die kastrol en prut 20 minute lank baie stadig. Verwyder
die hoender met 'n gleuflepel en hou eenkant. Voeg die rou rys by die vet in
die pot en roerbraai tot goudbruin. Voeg die preie en soetrissies by en
roerbraai tot sag. Voeg die tamaties, tamatiepasta, suiker, rooipeper en
saffraan of borrie by en roerbraai 'n paar minute lank. Voeg die aftreksel en
wyn by, gevolg deur die hoenderstukke.
Prut 15 minute lank stadig. Laat heeltemal afkoel. Ontvries en geur die
seekos, maar moet dit nie gaarmaak nie. Skep die koue rysmengsel in groot
oondskottels. Rangskik die seekos bo-op en sprinkel die olywe oor. Drup 'n
bietjie olyfolie bo-oor. Bedek met foelie, die dowwe kant na buite.
Bak 30-35 minute lank in 'n voorverhitte oond by 180graC (350graF) tot die
seekos brosgaar en die res van die bestanddele deurwarm is. Meng baie liggies
met 2 vurke om die rys los te maak en die bestanddele te meng. Sprinkel die
gemengde knoffel en pietersielie bo-oor en dien op.
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
PORTUGUESE PERI-PERI MARINADE – (10
CHICKENS)
500 gr lemons (fresh or juice)
350 ml Cooking oil
6 soup spoon margarine
5 soup spoons peri-peri (hot)
½ cup garlic
30 ml salt
Liquidize all except oil & margarine
Melt margarine & oil - let cool off
Add to liquidized mixture
2 hours before you braai
Butterfly the chickens & baste with this marinade
Enjoy
Carol Elliott Claassen
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
KERRIEHOENDER MET VRUGTE
(50 – 60 porsies)
7,5 kg hoenderborsies en dye
8 uie, geskil en gekap
10 knoffelhuisies, geskil en gekap sonneblomolie
150 ml matige kerriepoeier
100 ml borrie
10 ml fyn koljander
10 ml fyn kaneel
312,5 ml matige vrugteblatjang sap van 5 suurlemoene
100 ml fyn appelkooskonfyt
37,5 ml sout
7,5 ml peper
5 Granny Smith-appels
20 ryp piesangs
625 ml sultanas
water
Kook die hoender sag, ontvel, ontbeen en kap in blokkies. Verhit die olie
in ‘n swaarboomkastrol en braai die uie en knoffel daarin tot deurskynend. Meng
kerriepoeier, borrie, koljander, kaneel, suurlemoensap, appelkooskonfyt,
blatjang, sout en peper. Voeg die mengsel by die hoendervleis, bedek met water,
sit die deksel op en prut ongeveer 15 minute lank oor matige hitte. Rasper die
appel en druk die piesangs fyn. Voeg dit saam met die sultanas by die
vleismengsel in die kastrol en laat prut nog 15 minute lank. Roer gereeld, want
dit brand maklik aan na die vrugte bygevoeg is. Sit die gereg voor met
geroosterde klapper en gekookte rys"Nicoleen van Schalkwyk"
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
HOENDERGEREG
5 oondpanne - 60 persone
10 kg gaar gegeurde hoender
10 blikkies hoenderroomsop
20 kop gaar rys
5 kop mayonnaise
5 pak x 150g gerookte bief chips of spring onion
Metode:
Maak hoender gaar en geur na smaak, koel af en sny in klein blokkies.Rol
die chips fyn binne in die pak.Voeg alle bestanddele behalwe helfte van die
chips bymekaar. Meng goed.Skep in gesmeerde oondpan.Strooi orige chips oor.
Bedek met foelie.Bak by 180C vir ongeveer 40 minute.Gereg kan voorberei en
gevries word voordat dit gebak word. Bak wanneer benodig."Carol Elliott
Claasen"
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
VLEISROLLETJIES
150 porsies
Vulsel:
5 aartappels
5 uie
2,5 kg maalvleis sout,
peper, tiemie, neutmuskaat
Kors:
8 k meelblom
5 ml kremetart
10 ml sout
980 g botter/margarien
4 eiers, geskei
25 ml suurlemoensap
ongeveer 200 ml yskoue water
Metode:
Kook die aartappels sag, trek die skille af en druk fyn - hou eenkant.
Braai gekapte uie tot dit deurskyn en voeg die maalvleis by. Braai die
vleis tot gaar en roer deurentyd. Geur die vleismengsel met sout, peper, tiemie
en neutmuskaat na smaak en bind dit met die gaar, fyngedrukte aartappels.
Laat die vulsel afkoel en vorm worsies van ongeveer 30 cm lank. Verhit die
oond tot 200ºC en smeer bakplate.
Kors:
Sif meel, sout en kremetart saam. Rasper die botter by die meelmengsel en
vryf dit liggies tot krummelrig. Klits eiergele liggies en meng met yskoue
water en suurlemoensap. Voeg eiermengsel by meelmengsel en meng tot 'n
hanteerbare deeg. Strooi koekmeel op werkvlak en rol deeg dun daarop uit. Sny
deeg in stroke van ongeveer 13 x 30 cm.
Sit vleisworsie in die lengte op elke strook, smeer een kant van deeg met
geklitste eierwit en vou die ander kant oor. Druk goed vas en sny worsies van
ongeveer 6 cm lank.
Verf eierwit op elke rolletjie en bak dit ongeveer 20 minute lank tot
goudbruin. Pak op draadrak om af te koel. "Carol Elliott Claasen".
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
KAASGEVULDE FRIKKADELLETJIES
100 Frikkies
2.5 kg maer beesmaalvleis
5 kookappels, ontkern, geskil en gerasper
5 medium uie, fyngekap
12 ml droë tiemie
sout en varsgemaalde swartpeper na smaak
500 g Tusser-kaas, in 1 cm blokkies gesny (250 ml)
olie vir braai
Metode:
Meng die maalvleis, appel, ui, tiemie, sout en peper liggies met 'n vurk
saam. Verdeel in 20 eweredige dele en vorm in balletjies, druk 'n blokkie kaas
in die middel van die frikkadelletjie. Vorm die maalvleisballetjie om dit
heeltemal te bedek. Bedek en verkoel tot benodig. Braai in verhitte olie tot
gaar. Sit warm of koud voor. (Dit lewer sowat 100 klein frikkadelletjies
"Carol Elliott Claasen"
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
RYS IN GROOT MAAT:
Daar is so baie mense wat dink om rys vir baie mense gaar te kry is 'n
nagmerrie dit is toe glad nie!
Hier is 'n wenrespep
2 Kg Rys (6 koppies)
12 koppies water
1 eetlepel sout (of meer nes jy verkies).
Metode:
Spoel rys goed af, gooi in groot oond kasserol met deksel, voeg water en
sout by, sit deksel op en sit in oond by 150-180grade vir so 'n uur. Siedaar nou kan almal vir die kerkbasaar rys
gaar maak!
Geplaas deur: Elza Jamneck"
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
Soppoeiermengsel
[souspoeier]
500 gr bruismeel
250 g Bisto
2 pakke bruin uie soppoeier [25 g]
4 pakke tamatie soppoeier [25 g]
1 pak sampioene soppoeier [82 g]
1 pak brono souspoeier [ ek ken nie]
Meng alles saam
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
HOEVEEL MENSE KAN JY KOS GEE MET 'N
SKAAP OP DIE SPIT
Helena Kruger
Ek dink ons werk altyd op so n 20-23kg skaap vir 30mens..
Berie Smith
NATASHA, jy werk 500g per persoon uit sonder bene. Vir die grote skaap wat
julle gaan gebruik 20- 23kg kan jy 30 - 40 mense kos gee. Jy het bykosse en nog
hoender ook. Hoop dit help vir jou. Dis hoe ek dit altyd uitwerk en daar's
oorgenoeg vir almal en 'n bietjie left overs vir die volgende dag. Vir
voorgereg, kan jy onder in jou bak waar die vet afdrup, 'n bietjie water gooi.
Sit dan klein aartappeltjies en uitjies, skilpadjies en klein kaasworsies daarin
om gaar te word. Jy kan ook mushrooms daarin sit. Roer net gereeld dat dit nie
aanbrand nie. Geniet julle spitbraai. Alternatief is om 'n groot stuk
beesroast, heel hoenders, skaapboud of varkboud te koop en dit te spitbraai.
Dit gee jou 'n verskeidenheid van vleise, maar dit mag dalk duurder uitwerk.
Vollie Neels Volschenk
Met 'n spitbraai kan jy werk op 40-45 mense per skaap. Dink altyd aan die
hoeveelheid wat 'n normale mens by die Spur eet. 300-400g vleis per persoon.
Werk hom daarvolgens uit en onthou die bene.
Patience O'Kennedy N
mens kry baie meer porsies uit as jy di hele skaap laat ontbeen en dan
spitbraai.
Helena Kruger ek wil julle iets vertel!!
Party ouens braai hul skaap klaar en laat hom afkoel in koelkamer en saag
die hele skaap dan tjops van bo na onder en dan plaas hulle dit onder in die
bv.gasbraaier saam met hul aartappels en sampioene en klein uitjies wat dan ook
al gaar is of hulle plaas dit in groot swartpotte op kole om dit ekker warm te
hou dan kom mens baie ver met bv. 1 skaap maklik 40-45mense op n 25kg skaap..
Ida Bouwer
Helena, ons doen dit ook so. Met al 3 ons kinders se mondigwordings was
skaap gebraai en ons het gemiddeld 35-40 mense kos gegee per skaap. Bykosse was
slaaie, klein broodrolletjies, rys/macaronie en gebakte groente. Die skaap was
nie ontbeen nie, want dit moeilik om dit te spitbraai as dit klaar ontbeen is.
Dan moet jy liewer gatlam maak (vleis in 'n groot bak, maak gat in grond, bedek
met kole)
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
SPUTNICKS (YANKEES )
vir 100 worsies,
750gram koekmeel,
7 eiers,
4 ml koeksoda,
15 ml sout,
20 ml aromat,
4 ml braaispeserye,
150 ml kookolie,
1 liter louwarm water.
Klits eiers, olie en water. Meng. Droe bestandele en klits by eiermengsel
. Klts tot glad. Maar worsies droog met kombuispapier. Ryg op sosatiestokkie.
Sit in deeg en bak dan in warm olie.
Anet Grove
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
VLEISPASTEITJIES
Ons het baie jare grootmaat, dan bedoel ek soos in 100 dosyn op 'n slag,
pasteitjies gebak vir fondsinsameling. Ons het hierdie resep gebruik
(Deeg)
12 k Koekmeel
2 t Sout
5 t Bakpoeier
3 Eiers
2 Eetlp Wit Asyn
750g Margarien
Rasper margarien in meel, sout en bakpoeier.
Voeg genoeg water by asyn om 350ml te maak en klits eiers by. Meng met
meel. Bak 25 min by 230°C.
Lewer 11 dosyn. Vries rou en bak soos benodig.
Ons het destyds nog die 'panelite' tafels gehad in die kombuis en die hele
tafel vol deeg uitgerol.
Dan het ons stroke deeg in die
lengte van die tafel gesny, vulsel ingesit in die hele strook en toegerol. Dan
het ons 'n mosterdpoeierblikkie gebruik om die lengte af te merk sodat almal
ewe lank is.
Vulsel:
2 kg Maalvleis
2 kg Aartappels
2 eetl Steak & Tjops
2 tlp Sout
½ kg Gemengde groente
Kook vleis gaar en droog en voeg gaar groente en aartappels by. Maak goed
fyn.
Ons het sommer deur die vleismeule gemaal, of as ek minder maak het ek die
voedselverwerker gebruik. Ons het dan die koekiespuit gebruik om die vleis op
die deeg te sit, daarom moes dit redelik fyn wees. As jy 'n teelepel gaan
gebruik kan die vulsel maar growwer wees.
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
Geplaas deur: Dalene Brits
RYS MET LENSIES EN SONNEBLOMSAAD
(50 porsies)
3 K (750 ml) sonneblomsaad
1/2 K (125 ml) botter of olie
1 kg gaar rys
1 kg gaar lensies
3 bossies knoffelgrasuie, fyn gekap gegeurde
sout na smaak
Roerbraai die sonneblomsaad in die botter tot goudkleurig. Voeg die rys,
lensies en knoffelgrasuie by en roerbraai oor matige tot hoë hitte tot deurwarm
en aromaties. Geur met gegeurde sout en sit warm voor. Die rys vries ook goed.
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
ONBYTGEREGTE
ROEREIERS WAT LEKKER BLY VIR 15 PERSONE
Helena von Rönge
20 eiers. Geklits.
1 pakkie wit Uiesop poeier
1 koppie melk.
Meng melk en sop en voeg by eiers meng vinnig goed en bak.
Jy kan peper in sit of gekapte pietersielie oorstrooi as jy wil.
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
ROEREIERS VIR 20 PERSONE
5e (75ml) botter
30 groot eiers
20e (300ml) water
5e (75ml) mielieblom
1k (250ml) room
sout en
vars gemaalde swartpeper
fyn gesnipperde grasuie
Smelt die helfte van die botter in 'n baie groot swaarboompan. Klop die
eiers tot net skuimerig. Meng 'n bietjie van die water met die mielieblom om 'n
pasta te vorm en klop dit by die eiers voeg die res van die water by. Gooi die
helfte van die eiermengsel in die pan met die skuimende warm botter. Draai die
stoofplaat op laag. Roer versigtig en stadig met 'n houtlepel tot die
eiermengsel amper gestol het, maar steeds effens loperig is. Voeg die helfte
van die room by. Geur met sout en swartpeper en skep in die opdienbak. Herhaal
die proses met die oorblywende helfte van die eiers wanneer benodig. Sprinkel
grasuie oor. Plaas op 'n warmskinkbord 2/12/11
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
EKONOMIESE ROEREIER VIR 100 PERSONE
8 dos Eiers
5 lt Witsous
3 eetl Sout
3 tlp Peper
250g Margarien of botter
Klits die eiers baie goed en meng met witsous. Voeg geurmiddels by.
Op die stoof;
Bak 1/4 van die mengsel op 'n keer en roer gereeld. Hou gaar eiers warm in
'n bak bo-op warm water tot gereed om op te skep.
Probeer ook in die oond. Ek kan ongelukkig nie se hoe lank dit sal bak
nie. Bak dit in verskeie oond panne.
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
http://lekkerreseptevirdiejongergeslag.blogspot.com/2014/02/grootmaat-maaltye.html
No comments:
Post a Comment