AALWYN KONFYT
Sny die onderste ou aalwynblare so naby as moontlik teen die stam af waar die
blare op huldikste is. Pak dit regop met die gesnyde kant na onder en laat ´n
dag só staan om soveel sap asmoontlik te laat uitloop. Sny die kante en die
punte af sodat die binneste wit deel wat oorbly,minstens 10 mm dik is, anders
is die konfytstukke te dun.Sny die wit gedeeltes in stukke van sowat 30 mm
vierkantig en skil elkeen af, bo en onder. Nou isdie snyery en skillery klaar.
Die stukke moet ´n paar uur goed in skoon water geweek en daarna´n paar keer in
lopende water afgespoel word tot daar nie meer ´n teken van die geel, bitter
sap isnie. Nou kan dit verwerk word nes waatlemoenkonfytstukke:Prik elke stuk
goed aan weerskante met ´n vurk met dik tande. Laat lê die stukke oornag in
helder kalkwater. Maak genoeg kalkwater aan om die stukke te bedek deur 2
eetlepels kalk in diekorrekte hoeveelheid lou water op te los. (Kalk is by
apteke te koop.) Roer elke nou en dan tot diewater koud is, gooi die helder
water bo af en gebruik.Spoel die stukke in vars water af en dreineer.Weeg. Vir
elke 2,7 kg stukke word 3,2 kg suiker en 2 liter water gebruik. Sowat 4
eetlepelssuurlemoensap sal keer dat die stroop sandsuiker word, terwyl ´n
handvol vyelote vir ´n heerlikegeur sorg. Kook die stukke eers sowat 30 minute
in water. Dit sal nie sag word nie, maar absorbeer die stroop dan beter.
Dreineer.Kook intussen die stroop. Voeg die stukke met verdrag by sodat die
stroop nie ophou kook nie.Laat kook sowat een en ´n half uur tot die stukke
deurskynend is en die stroop begin verdik. Laatoornag staan om goed af te koel.
Dit is wanneer die aalwynstukke die stroop absorbeer. Haal diestukke die
volgende oggend uit die stroop, verhit die stroop weer tot kookpunt en plaas
die stukketerug in die warm stroop. Pak die konfytstukke warm-warm in
gesteriliseerde flesse, maak vol metstroop en verseël.* onthou jy nog?". *Lekker Resepte vir die Jongergeslag*
No comments:
Post a Comment