2 koppies lou water
1 groot ongeskilde aartappel, in 8 blokkies gesny
3 teelepels suiker
1 koppie meel
½ teelepel sout
Metode:
Plaas die aartappel, suiker en sout in die lou water.
Strooi die koppie meel liggies oor.
Roer dit twee keer.
Sit dit in 'n houer wat twee keer die volume van die beslag kan neem.
Sit doekie oor, sit in plastieksak, en vou die houer toe in 'n kombers.
Laat dit oornag staan.
Die volgende oggend kan jy vir jou 'n halwe koppie uitskep om 'n brood mee
te bak.
Sit die res in 'n glasfles in die yskas - jy kan dit tot 3 weke lank so
hou.
Hierdie plantjie kan gebruik word vir enige suurdeegbeslag.
As die vloeistof klaar is, kan jy net weer die helfte van die water,
suiker, sout en meel byvoeg
Ade Le**RSG)
KORTPAD AARTAPPELPLANTJIE
OM EEN TE BEGIN.
1 koekie suurdeeg,
1 medium aartappel, geskil en gerasper,
20 ml witsuiker,
10 ml sout,
lou water in consolbottel,
Roer tot alles vaalgrys is en los op warmplek om te rys, ek sit sommer 'n
piering op die bottel om dit nie te dig toe te maak nie, gooi maar 'n skoon
vadoek of net bo-oor in die somer..die muggies hou van aartappelsuurdeeg..
Hierdie beginplantjie is sterk genoeg om 1 en ’n half kg koekmeel, half kop
suiker, 1 tl sout , anys, bietjie gesmelte margarien of botter te laat rys vir
sagte beskuit..
is weer aan't intjip :))... wil net nog sê... wanneer jy die
suurdeegplantjie sou begin met die koekiesuurdeeg en beskuit daarmee bak, asook
as jy net jou plantjie sou insuur daarna..
My skoonma het my geleer dat jy
die beskuit 2 keer afknie voor jy die bolletjies afknyp, glo my dis die moeite
werd, so na 4 ure se rys knie jy dit af en laat weer rys...daardie beskuite is
vereflokke, breek ook jou beskuite oop so warm as moontlik dan sal jy die effek
van die vere sien...(ai nou maak ek myself lekker lus!) Jou beskuitdeeg kan
maar 'n sagte deeg wees ..maar hou jou brooddeeg stywerig, dis wanneer die
brood handvatsels maak/oorrys oor die kante van die panne... Ek deel graag
hierdie kennis met julle, want glo my as jong getroude huisvrou wou ek my skoonma
ook beindruk :)) en ek het baie kluite deeg weggegooi/begrawe :0 voor ek die
geheim van die 8 ure se eerste rys besef het...nou het ek die proses vervolmaak
en ek kyk nie eens meer na 'n resep nie, dis in my kop en altyd in die somer 'n
sukses!
Die winters is koud hier in die Vaaldriehoek en dan meng ek maar vir
veiligheid "n koekie suurdeeg by die plantjie in as ek 2kg of meer se
beskuit sou bak... die suiker is ook 'n probleem met aartappelsuurdeeg, te veel
laat die deeg nie rys nie, daarom gebruik ek op die meeste 1 en "n halfkop
suiker op 2,5 kg meel om beskuit te bak!
Ria N. Pieterse
WENKE:Die aartappelsuurdeeg alleen is dit belangrik om dit nie te warm toe te maak nie, te laat rys nie, dit kan so suurword, die plantjie moet eers uitgevars word as dit lanklaas gebruik is.
Lekker resepte vir die Jongergeslag
AARTAPPELGIS
My ouma het altyd brood gebak met aartappelsuurdeeg. Hier is haar resep,
aangepas met kitssuurdeeg.
2 medium-aartappels
2 ½ k (625 ml) kookwater
½ t (2,5 ml) kitssuurdeeg
2 e (30 ml) suiker
2 t (10 ml) sout
1 vrugtefles
Was, skil en rasper die aartappels. Gooi die kookwater oor en laat afkoel
tot louwarm. Meng die suiker, sout, suurdeeg en louwarm aartappelmengsel goed.
Gooi dit in die vrugtefles en halfskroef die deksel op. Maak warm toe en laat
staan 6-8 uur oornag. Die gismengsel sal vol borrels raak en die houer volmaak
of kan selfs begin oorloop. Daarom moet die deksel nie styf toegedraai word
nie, anders kan die bottel bars. As dit langer as twee dae staan, sal die gis
bederf. As die hoeveelheid borrels verminder, is dit 'n teken van bederf.
Hou 250 ml van die gis in 'n bedekte houer om 'n latere baksel mee te
begin. Die 250 ml gis kan 8 tot 10 dae of selfs 14 dae op 'n koel plek gehou
word. Gebruik die res van die gis met die aartappels in dadelik om mee te bak.
ROSYNTJIE-SUURDEEG
Vars mos is in die parsseisoen by sommige kelders beskikbaar. Heerlik om
mosbolletjies of rosyntjiebrood mee te bak. As u nie vars mos kan bekom nie,
maak 'n rosyntjie-suurdeeg. 250 g (425 ml) pitlose rosyne 1 «k (375 ml)
kookwater, afgekoel Was en sny die rosyne in die helfte deur. Plaas in 'n
vrugtehouer of kalbas. Voeg die louwarm water by, bedek die houer en laat sowat
3-4 dae op 'n lekker warm kombuisrak gis of tot die rosyne bo-op dryf. Dreineer
en gebruik die vloeistof om die spons te maak. Nota: Om die proses te
bespoedig, kan 'n koekie saamgeperste suurdeeg en 2 t (10 ml) suiker bygevoeg
word.
HOPSUURDEEG
Een van ons lesers het vir ons hierdie resep vir hopsuurdeeg gestuur.
40 g (200 ml) hop
4 k (1 liter) water
3 e (45 ml) suiker
3 e (45 ml) broodmeel
½ t (2,5 ml) kitssuurdeeg
Prut die hop sowat 20 minute in die water. Dreineer en laat afkoel. Meng
die suiker en meel, voeg die hop en suurdeeg by en roer tot glad. Gooi die
mengsel in 'n wynbottel tot sowat 10 cm van die nek. Kurk. Laat staan vir 24
uur op 'n warm plek om te gis. Sodra dit reg is, sal die prop uitskiet. (Dit is
die outydse manier!) Om brood te bak: Voeg 125 ml tot 200 ml van die gis by
elke 1 kg broodmeel.
No comments:
Post a Comment